- Voetverzorgingstips

Sporten en voetproblemen

Sporten en voetproblemen

Voeten in topvorm bij voetbal

De intensieve belasting en verkeerd schoeisel veroorzaakt de meeste voetklachten bij voetballers. Door het trappen tegen de bal en door voortdurend stoten van de tenen tegen de voorkant van de schoen ontstaan er traumanagels.

Traumanagels, eelt en schimmelnagels zijn de 3 meest voorkomende voetklachten bij voetballers.

Voeten in topvorm bij hardlopen

Hardlopers zijn kilometervreters. Het is gezond voor het lichaam, maar het vergt veel van de voeten. Zij dragen tenslotte het gehele lichaamsgewicht bij elke stap. Door verkeerd schoeisel of niet goed passende hardloopschoenen kunnen diverse voetklachten ontstaan, zoals traumanagels, blaren en eelt.

Voeten in topvorm bij tennis

Door het rennen van de ene helft van het speelveld naar de andere helft en door het abrupt stoppen worden de voeten intensief belast. Daardoor worden voetklachten veroorzaakt en met verkeerd schoeisel worden nog meer klachten verkregen.

De top 3 van voetklachten bij tennissers zijn eelt, traumanagels en blaren.

Voeten in topvorm bij wandelen

Lange wandeltochten over diverse uitdagende terreinen is een behoorlijke belasting voor uw voeten. Wanneer u niet goed passend of het onjuiste schoeisel draagt, is dat funest voor uw voeten.

De top 3 van voetklachten bij wandelaars zijn blaren, eelt en traumanagels.

Voeten in topvorm bij golf

Golf is een sport die steeds populairder wordt. Hierbij wandelen de spelers over een groot heuvelachtig grasveld met plassen water, bunkers (zand), bomen en struiken. De partijen die worden gespeeld verschillen qua duur van 3 tot 8 uur. Er worden dus lange afstanden gelopen en veel gestaan.

De enkel wordt bij het slaan van de ballen geroteerd. Hierdoor schuiven de tenen tot voorin de schoen. Dit is een flinke belasting voor de voet, de tenen en de enkel. Door het lange staan en lopen, de stand van de voet en door contante (over)belasting, ontstaan de meeste voetklachten.

De top 3 van voetklachten bij golfers zijn eelt, blaren en likdoorns tussen de tenen.

Goed schoeisel is bij elke sport een absolute must!

Tips om klachten te voorkomen:

  • Draag goede schoenen die speciaal gemaakt zijn voor de sport die u beoefent. Ga hiervoor naar een winkel die hierin gespecialiseerd is en u goed kan adviseren. De schoenen moeten aan de binnenkant glad zijn, dus geen voelbare naden of stiksels hebben. Koop in de loop van de middag de nieuwe sportschoenen, omdat de voeten dan wat langer en breder zijn dan ‘s ochtends. Laat bij de aanschaf van nieuwe sportschoenen altijd de voeten in de lengte en in de breedte opmeten voor de juiste schoenmaat.
  • Draagt u steunzolen? Koop dan schoenen waarvan de binnenzool uitneembaar is.
  • Draag schone sokken van natuurlijk, vocht absorberend materiaal en zonder naden.
  • Smeer uw voeten in met een goede voetcrème om de huid soepel te houden.
  • Knip uw teennagels recht af, rekening houdend met de natuurlijke vorm van de nagel (het witte randje).
  • Voorkom een weke huid en laat de sportschoenen na het dragen bij voorkeur 24 uur rusten om het vocht te laten verdampen.
  • Laat overmatig eelt minimaal twee weken voor een wedstrijd verwijderen in verband met mogelijke klachten zoals een branderig gevoel.

 

De (medisch) pedicure kan bij voetklachten veel voor u betekenen, zowel acuut als preventief, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

 

Tips

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!

Mijn persoonlijke tip: Prik blaren niet door!

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.

Voetlotions

In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Het nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten weer lekker zacht worden!

Koude voeten voorkomen? Minder pumps dragen!

Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.

Loop met uw blote voeten door het zand!

In de zomervakantie is het heerlijk om met uw blote voeten door het zand te lopen. U verwijdert zo de dode huidcellen van uw huid en uw voeten krijgen ook nog eens een gratis massage!

Let wel op dat het zand niet te heet is geworden van de zon om met uw blote voeten op te lopen!

Manicure behandeling

Ook voor mooi verzorgde handen kunt u bij Voetwellness Mariënvelde terecht. Uw handen worden o.a. verzorgd met een zachte scrub en ingemasseerd met een verzorgende en voedende crème. Indien gewenst kunnen uw nagels gelakt worden met een prachtige kleur gellak. Deze lak blijft 2 tot 4 weken mooi, zonder dat er stukjes afbreken.